Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektownie wyglądający, przywodzący na myśl egzotyczne plaże, deser na upalne dni.
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 263
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 985
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 270
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 263
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 530
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 985
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 270
Składniki
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki rozgniatamy w moździerzu na okruszki. Mieszamy z masłem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dno pucharków lub szklanek wykładamy pokruszonymi herbatnikami, dociskamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Sok podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy sok i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Jedną stronę pokrojonych na trójkąty wafli smarujemy odrobiną półpłynnej galaretki, mocujemy wykałaczki, tworząc "żagiel". Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Z cząstek mandarynki tworzymy łódkę lub "deskę" z kawałka nektarynki.
Galaretkę borówkową przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę pomarańczową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
"Żagle" mocujemy na kawałkach owoców. Ozdabiamy deser.