Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektownie wyglądający, przywodzący na myśl egzotyczne plaże, deser na upalne dni.
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 223
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 233
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 555
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 159
To jest od tegorocznego lata moja ulubiona cukinia z przyprawą gyros, którą p...
Odsłon: 223
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 233
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przed...
Odsłon: 555
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 159
Składniki
Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki rozgniatamy w moździerzu na okruszki. Mieszamy z masłem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dno pucharków lub szklanek wykładamy pokruszonymi herbatnikami, dociskamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
Sok podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy sok i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Jedną stronę pokrojonych na trójkąty wafli smarujemy odrobiną półpłynnej galaretki, mocujemy wykałaczki, tworząc "żagiel". Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Z cząstek mandarynki tworzymy łódkę lub "deskę" z kawałka nektarynki.
Galaretkę borówkową przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę pomarańczową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
"Żagle" mocujemy na kawałkach owoców. Ozdabiamy deser.