Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy chodzi za Wami coś słodkiego, a nie wiecie na co się zdecydować, to może najlepiej zdecydować się na wszystko, ale po trochu? Ja tak zrobiłam, a przy okazji wykorzystałam mocno dojrzałe owoce. Zero marnowania, a ile przyjemności! :D Deser "Trzy smaki" to połączenie galaretki z kawałkami pomarańczy, śmietankowego puddingu oraz śliwkowej frużeliny. Całość przygotowana w mniej kalorycznej wersji na bazie ksylitolu.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 236
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 31
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 44
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 118
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16972
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 341
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 236
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 31
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 44
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 118
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16972
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 341
Składniki
Wodę zagotowujemy i odmierzamy 400 ml. Zawartość opakowania z galaretką wsypujemy do gorącej wody, dodajemy ksylitol, dokładnie mieszamy i studzimy. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do szklanek lub pucharków, zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Z 400 ml zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość opakowania z budyniem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, a gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń studzimy, a następnie układamy na wierzchu stężałej galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
>> Poniżej podaję proporcje na słoiczek frużeliny śliwkowej. Do przygotowania dwóch deserów użyłam jej tylko 3 łyżki. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Do owoców dodajemy 2/5 szklanki wody, sok z cytryny oraz ksylitol i gotujemy przez chwilę w zależności od pożądanej gładkości frużeliny. W pozostałej części zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i skrobię, dodajemy do garnka i mieszamy. Frużelinę studzimy i układamy na stężałym budyniu (po około 1,5 łyżki).
Pozostałą frużelinę śliwkową możecie wykorzystać jako dodatek do: gofrów, naleśników, racuszków, pieczywa, jogurtów, ciast lub ciasteczek.