Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy chodzi za Wami coś słodkiego, a nie wiecie na co się zdecydować, to może najlepiej zdecydować się na wszystko, ale po trochu? Ja tak zrobiłam, a przy okazji wykorzystałam mocno dojrzałe owoce. Zero marnowania, a ile przyjemności! :D Deser "Trzy smaki" to połączenie galaretki z kawałkami pomarańczy, śmietankowego puddingu oraz śliwkowej frużeliny. Całość przygotowana w mniej kalorycznej wersji na bazie ksylitolu.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1317
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1890
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 622
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3308
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1317
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1890
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 622
Składniki
Wodę zagotowujemy i odmierzamy 400 ml. Zawartość opakowania z galaretką wsypujemy do gorącej wody, dodajemy ksylitol, dokładnie mieszamy i studzimy. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy je do szklanek lub pucharków, zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Z 400 ml zimnego mleka odlewamy ćwierć szklanki, wsypujemy do niej zawartość opakowania z budyniem, dodajemy 2 łyżki ksylitolu i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, a gdy się zagotuje wlewamy zawartość szklanki i mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń studzimy, a następnie układamy na wierzchu stężałej galaretki. Ponownie wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.
>> Poniżej podaję proporcje na słoiczek frużeliny śliwkowej. Do przygotowania dwóch deserów użyłam jej tylko 3 łyżki. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze części i przekładamy do garnka. Do owoców dodajemy 2/5 szklanki wody, sok z cytryny oraz ksylitol i gotujemy przez chwilę w zależności od pożądanej gładkości frużeliny. W pozostałej części zimnej wody rozpuszczamy żelatynę i skrobię, dodajemy do garnka i mieszamy. Frużelinę studzimy i układamy na stężałym budyniu (po około 1,5 łyżki).
Pozostałą frużelinę śliwkową możecie wykorzystać jako dodatek do: gofrów, naleśników, racuszków, pieczywa, jogurtów, ciast lub ciasteczek.