Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Deser waniliowo-śmietankowy ze śliwkami"
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 116
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2788
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1317
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 768
Składniki
Czas przygotowania 20 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł
Umyte śliwki przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki. Owoce kroimy na ćwiartki. Przekładamy do rondla, dodajemy 2–3 łyżki wody, posiekane orzechy, cynamon, cukier, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy 5–8 minut. Kompot zostawiamy do ostygnięcia.
Budyń gotujemy w 400 ml mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Powoli łączymy z ostudzonym budyniem, aby powstała gładka kremowa masa.
Do czterech pucharków lub ozdobnych słoiczków przekładamy na spód kompot śliwkowy, następnie do 2/3 wysokości wypełniamy masą budyniowo-śmietankową, na wierzch wykładamy śliwki z kompotu.
Wstawiamy do lodówki na kilka minut, żeby deser dobrze się schłodził.Źródło: Rewia