Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie jadł jeszcze takiej kremówki to polecam upiec. Nie jest to co prawda ciasto francuskie, ale za dużo z nim zachodu, ale ta receptura na ciasto półfrancuskie które mam idealnie się sprawdza i w cieście wychodzi wiele warstw. Taka kremówka jest pyszna i bardzo słodka, idealna do kawy. Bardzo łatwa w wykonaniu i zawsze się udaje. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Smacznego życzę :)
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34012
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1638
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 16
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34012
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 450
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 1638
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 16
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10236
Składniki
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na godzinę do schłodzenia.
Pieczenie: Następnie schłodzone ciasto podzielimy na dwie części, wałkujemy każdą osobno i wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Pod kremówkę nie dajemy papieru ani nie smarujemy blaszek. Upieczone blaty studzimy.
Krem: Jajko, żółtka i połowę cukru ucieramy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę, wlewamy jedną szklankę mleka i dokładnie ucieramy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami waniliowymi i pozostałym cukrem. Następnie do gotującego się mleka wlewamy utarte składniki przez gęste sitko i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Krem gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszając. Najlepiej robić to rózgą. Uważamy żeby kremu nie przypalić. Gotowy krem lekko studzimy.
Przekładanie: Zimne blaty przekładamy letnim kremem. Oprószamy obficie cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia kremu do lodówki na kilka godzin.
Podanie: Gotową kremówkę kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Ciasto trochę w trakcie pieczenia się skurczy więc warto rozciągnąć go na boki blaszek do pieczenia. Blaszek do pieczenia nie smarujemy, ani niczym nie wykładamy, mają być suche. Blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 30 kawałków. Najlepiej kroi się na drugi dzień