Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Domowe ptysie z kremem
  • Desery
  • Przepis na

Domowe ptysie z kremem

20.05.2024 Odsłon: 326
5.0 (8 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na chrupiące ptysie, które wypełnimy kremowym nadzieniem z bitej śmietany i mascarpone. Wytrawne ciasto parzone daje błyszczeć przyjemnie śmietankowemu, słodkiemu nadzieniu, a owoce nadają ptysiom świeżości. To deser, który jest zaskakująco prosty w przygotowaniu, a na pewno zrobi wrażenie na Waszych Najbliższych!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, garnek z grubym dnem

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 138

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 32623

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9697

> 60 min >60 min
26
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2180

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4177

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 914

do 15 min 15 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

agafia
agafia
Dania główne

pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Dania główne pierogi z farszem ziemniaczano- kurkowym

Podawałam kiedyś przepis na sardyńskie pierogi (culurgiones), których smak oc...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 138

> 60 min >60 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 32623

do 15 min 15 min
34
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9697

> 60 min >60 min
26
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2180

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4177

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 914

do 15 min 15 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Domowe ptysie z kremem
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • Szczypta soli
  • 160 g (ok. 1 szklanka) mąki pszennej
  • 3-4 jajka
Nadzienie
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie (250 g) mascarpone
  • 100 g (niepełna szklanka) cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
  • Owoce (ja użyłem 100 g mango i 100 g borówek)
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj ciasto parzone. Do garnka z grubym dnem przełóż 100 g masła. Do tłuszczu dodaję 250 ml wody i niewielką szczyptę soli. Zawartość naczynia podgrzewaj na średnim ogniu, stale mieszając, aż utworzy jednolity płyn. Kiedy masło się rozpuści, przerwij mieszanie i pozwól całości się zagotować.

2

Wtedy wyłącz grzanie pod garnkiem i dodaj do niego 160 g mąki. Zawartość naczynia mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki, aż mąka całkowicie wchłonie wilgoć. Wtedy włącz pod garnkiem niski ogień i mieszaj ciasto bez przerwy przez około 60 sekund, aż stanie się gładkie i zacznie bez problemu odchodzić od ścianek garnka. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji, zdejmij ciasto z ognia, przełóż do dużej miski i pozostaw na blacie na około 15 minut, do lekkiego przestudzenia.

3

Po tym czasie rozbij ciasto przy pomocy miksera i zacznij dodawać do niego jajka. Rób to pojedynczo, po jednym naraz, i za każdym dokładnie mieszaj ciasto do całkowitego połączenia przed dodaniem kolejnego jajka. Dobrze przygotowane ciasto na ptysie powinno być lśniące, gęste i bez problemu zachowywać kształt po wyciśnięciu. Zacznij od dodania trzech jajek, oceń konsystencję i, opcjonalnie, dodaj całe lub pół roztrzepanego jajka.

4

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie otwartej gwiazdy. U mnie jest to końcówka 8B, czyli bardzo duża, ale mniejsza również się sprawdzi. Ciasto wyciśnij na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę. Uformuj w ten sposób gniazdka o szerokości około 5-6 cm, których rezultatem będą duże, szerokie ptysie. Ważne jest, żeby wyciskać ciasto w sporych odstępach, w innym wypadku ptysie mogą się posklejać w trakcie pieczenia.

5

Wstaw blachę z uformowanymi korpusami do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na drugą półkę od dołu. Ptysie piecz przez 30 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, bo ptysie mogą opaść.

6

Po upływie 30 minut wyjmij blachę z ptysiami i odstaw je na około 10 minut, do lekkiego przestudzenia. Po tym czasie przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie.

7

Kiedy ptysie są już wystudzone, przygotuj nadzienie. Do dużej miski przelej pół litra dobrze schłodzonej śmietanki (36%). Następnie dodaj do niej 250 g zimnego serka mascarpone, 100 g cukru pudru i półtora łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz podmienić część cukru na taki z wanilią. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera na sztywno. Polecam zacząć od niskich obrotów miksera i zwiększać je w miarę powiększania się objętości śmietanki.

8

Ubitą śmietankę przełóż do rękawa cukierniczego z tą samą końcówką, co poprzednio. Każdy korpus rozkrój nożem z ząbkami na dwie w miarę równe części. Po przekrojeniu korpusu wyciśnij na dolną połówkę solidną porcję śmietanki. Zrób to tak, żeby pokryć całe dno i wypełnić puste przestrzenie. Na śmietankę wyłóż kilka kawałków owoców, przykryj całość górną połówką ptysia i, opcjonalnie, posyp cukrem pudrem. Ptysie wypełniaj niedługo przed podaniem, żeby korpusy nie zamokły.

9

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki