Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe babeczki śliwkowe"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 174
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 174
Składniki
Przesiej mąkę do miski. Dodaj rozczyn ze świeżych drożdży (kilka łyżek mleka wymieszaj z drożdżami, łyżeczką cukru i kilkoma łyżeczkami mąki). Wlej mleko, dodaj 2 żółtka, cukier i wymieszaj dokładnie. W rondelku rozpuść masło, wlej do ciasta. Wyrób je ręką. Odstaw.
Usmaż na maśle śliwki bez pestek z cukrem. Formy na babeczki wyłóż papilotkami. Do każdej włóż ciasto, dodaj śliwki i zakryj ciastem. Wierzch posmaruj jajkiem z mlekiem i połóż plasterki śliwek i kilka płatków migdałowych. Piecz 30 minut w 180°C.
Czas: około 35 minut.Źródło: Dobry Tydzień