Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne drozdzowe ciasteczka „Ślimaczki” z jabłkami, deser do jesiennej kawy. Bardzo łatwe do zrobienia i atrakcyjnie wyglądające. Pyszny deser dla całej rodziny.
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 151
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5125
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 151
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5125
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub za pomoca robota planetarnego, na elastyczne gładkie ciasto. Wyrobione ciasto ułożyć w kule i ułożyć na dnie miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
Jabłka umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w ósemki a następnie każda ósemkę przekroić jeszcze raz na pół. Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście wyłożyć w rzędach jabłka. Patrz film. Jabłka posypać cynamonem do smaku.
Następnie ciasto zwinąć tak jak roladę. Dobrze skleić ze soba brzegi. Roladę następnie przekroić na mniejsze części. Każdą z części wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Ciasteczka ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasteczka posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. przez około 20 – 30 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!