Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ślimaczki z kremem budyniowym"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1351
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 85
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 369
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 502
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1351
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 85
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 369
Składniki
Mąkę przesiać do miseczki, zrobić wgłębienie. Do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać sól, wlać 50 ml mleka i dodać 5 dag cukru. Z brzegów dołeczka nasypać trochę mąki. Wymieszać zaczyn i odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
Stopić 4 dag masła i wystudzić. Podgrzać 120 ml mleka. Kiedy zaczyn ładnie wyrośnie, do miseczki wlać podgrzane mleko. Wbić jajko, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać stopione masło. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Pozostałe masło stopić.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść, przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o wymiarach 35 x 40 cm. Posmarować go resztą masła. Migdały wymieszać z 10 dag cukru. Posypać placek. Zwinąć go, a potem rulon pokroić na 10 plasterków.
Ciastka ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Proszek budyniowy wymieszać z 6-7 łyżkami mleka, pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Wlać rozrobiony budyń i gotować minutę, aż zgęstnieje.
W ciastkach zrobić dołeczki i nałożyć w nie małe porcje budyniu. Odstawić na 15 minut, by bułeczki podrosły. Żółtko wymieszać ze śmietaną. Posmarować brzegi bułeczek. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12-15 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco