Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ślimaczki z kremem budyniowym"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Mąkę przesiać do miseczki, zrobić wgłębienie. Do dołeczka wkruszyć drożdże, wsypać sól, wlać 50 ml mleka i dodać 5 dag cukru. Z brzegów dołeczka nasypać trochę mąki. Wymieszać zaczyn i odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
Stopić 4 dag masła i wystudzić. Podgrzać 120 ml mleka. Kiedy zaczyn ładnie wyrośnie, do miseczki wlać podgrzane mleko. Wbić jajko, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodać stopione masło. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Pozostałe masło stopić.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść, przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na placek o wymiarach 35 x 40 cm. Posmarować go resztą masła. Migdały wymieszać z 10 dag cukru. Posypać placek. Zwinąć go, a potem rulon pokroić na 10 plasterków.
Ciastka ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Proszek budyniowy wymieszać z 6-7 łyżkami mleka, pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Wlać rozrobiony budyń i gotować minutę, aż zgęstnieje.
W ciastkach zrobić dołeczki i nałożyć w nie małe porcje budyniu. Odstawić na 15 minut, by bułeczki podrosły. Żółtko wymieszać ze śmietaną. Posmarować brzegi bułeczek. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 12-15 minut. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco