Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe z soczystymi owocami i pyszną kruszonką z mąki kokosowej.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 913
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 124
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2807
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 780
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 913
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 124
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2807
Składniki
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Zostawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do letniego mleka z masłem dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy. Zagniatamy z resztą składników na ciasto. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ścierką bawełnianą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy do tortownicy 26cm. Śliwki dzielimy na ćwiartki i układamy na cieście lekko wciskając. Robimy kruszonkę: Zimne masło kroimy w kostkę. Zagniatamy z mąką i cukrem, do uzyskania jednolitej masy. Urywamy kawałki kruszonki i wysypujemy na ciasto. Odstawiamy jeszcze na 15-20 minut.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka). Kruszonka z mąki kokosowej jest dużo bardziej sypka niż z mąki pszennej, ale smakuje wspaniale! Ciasto jest pyszne samo, a jeszcze pyszniejsze posmarowane masłem.