Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówka z brzoskwiniami"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 53
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 111
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10339
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 111
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 53
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 111
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10339
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 111
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1004
Składniki
Do garnka wlej mleko, dodaj 10 dag masła. Podgrzewaj, aż masło rozpuści się, przestudź je. Do miski wsyp 3 szklanki mąki, drożdże oraz 5 dag cukru. Wbij 1 jajko i powoli dolewając mleko z masłem, zagniataj ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
W tym czasie blachę posmaruj tłuszczem, lekko oprósz mąką. Brzoskwinie wyjmij z zalewy. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Śmietanę utrzyj z 3 łyżkami cukru, 3 jajkami oraz proszkiem budyniowym. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj ostatnie jajko. Zagnieć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
Blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Rozłóż na nim cząstki pomarańczy i brzoskwinie (wypukłą stroną do góry). Polej śmietaną z jajkami i budyniem. Wierzch posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz około 45 minut.Źródło: Naj