Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówka z brzoskwiniami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5651
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33355
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5651
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 945
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33355
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
Do garnka wlej mleko, dodaj 10 dag masła. Podgrzewaj, aż masło rozpuści się, przestudź je. Do miski wsyp 3 szklanki mąki, drożdże oraz 5 dag cukru. Wbij 1 jajko i powoli dolewając mleko z masłem, zagniataj ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ścianek miseczki przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 minut.
W tym czasie blachę posmaruj tłuszczem, lekko oprósz mąką. Brzoskwinie wyjmij z zalewy. Obierz i podziel na cząstki pomarańczę. Śmietanę utrzyj z 3 łyżkami cukru, 3 jajkami oraz proszkiem budyniowym. Pozostałą mąkę wymieszaj z migdałami, resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj ostatnie jajko. Zagnieć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
Blachę wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Rozłóż na nim cząstki pomarańczy i brzoskwinie (wypukłą stroną do góry). Polej śmietaną z jajkami i budyniem. Wierzch posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz około 45 minut.Źródło: Naj