Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje bułeczki raczej nie wygrają konkursu piękności, ale są pyszne :D
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
Masło roztopiłem, drożdże wymieszałem z ciepłym mlekiem i cukrem. Gdy masło ostygło wymieszałem wszystkie składniki. Użyłem haków do ciasta drożdżowego i wyrabiałem przez około 10-15 minut na najmniejszych obrotach miksera. Zostawiłem do wyrośnięcia na godzinę.
Jabłka obrałem, pozbyłem się gniazd nasiennych i pokroiłem na cienkie paski. Pokrojone jabłka wymieszałem z cukrem i cynamonem. Kawałki ciasta rozwałkowałem na prostokąty grubości 5 mm. Na jednej połowie prostokąta kładłem plasterki jabłka (zostawiając 5 mm pustego brzegu), drugą połowę ponacinałem w paski. Paskami przykrywałem jabłka przyklejając je na pozostawionych brzegach.
Gotowe bułeczki układałem na blaszce i zostawiłem ponownie do wyrośnięcia. Piekłem około 20 minut w 180 stopniach. Przestudzone pokryłem lukrem. Lukier: 3 łyżki soku z cytryny (lub wody) 8 łyżek cukru pudru