Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem

Drożdżowy kwiat z jagodami i twarogiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1006

Dodano:

Odsłon: 374

Jeśli lubicie jagody i twaróg, to ten kwiatek jest dla Was :) Polecam :)

Składniki

  • Na ciasto:
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 200 g twarogu
  • 100-150 g jagód (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
    Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie twaróg wkładam do miski i rozdrabniam widelcem. Dodaję jagody, cukier i cukier waniliowy i mieszam. Spróbujcie, czy masa jest dostatecznie słodka, jeśli nie, dodajcie trochę cukru.
    Ciasto rozwałkowuję na kwadrat o szerokości ok. 20-25 cm i grubości 1 cm. Żeby nie mieć problemów z przełożeniem całości na blaszkę, proponuję rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką.
    Na ciasto wykładam masę jagodową.

  2. Całość zwijam w roladę. Końce rolady sklejam (można posmarować mlekiem). Formuję w miarę równy okrąg. Następnie tnę okrąg co 3 cm na 2/3 głębokości.

  3. Każdy kawałek obracam o 90 stopni.

  4. Całość smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piekę 30-35 minut, aż się zarumieni.
    Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem i gotowe.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (28)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń