Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowy placek z bakaliami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 173
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 173
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Orzechy i rodzynki zalej gorącą wodą. Mleko podgrzej w garnku. Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mleka i mąki, odstaw. Resztę mąki wsyp do naczynia, dodaj mleko, jajka, cukier, sól i cynamon. Masło rozpuść, wystudź i dodaj do masy. Wyrób ciasto, odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce.
Formę posmaruj masłem i obsyp mąką. Osącz bakalie, obsyp je mąką, dodaj do ciasta. Ponownie zagnieć ciasto, uformuj i włóż do formy. Odstaw na 30 minut. Żółtko roztrzep widelcem, wymieszaj z cukrem i posmaruj wierzch ciasta. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 2 godzinŹródło: Dobry Tydzień