Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dubajska czekolada wypełniona jest po brzegi chrupiącym nadzieniem pistacjowym, przygotowywanym ze smażonym ciastem kataifi. Całość przygotujesz niezwykle szybko i prosto. Żadna kupna czekolada nie dorówna w smaku tej domowej słodyczy. Z powodzeniem możesz eksperymentować z nadzieniem – jeśli wolisz bardziej aksamitne wnętrze, dodaj mniej ciasta. Miłośnicy białej czekolady mogą dodać jej trochę do tabliczki. Wszystko zależy od twojej wyobraźni.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7867
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 295
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3100
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 592
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7867
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 295
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3100
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 592
Składniki
Do przygotowania nadzienia możesz użyć gotowego masła pistacjowego dobrej jakości lub zrobić je samodzielnie, blendując niesolone pistacje przez kilka minut, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Możesz użyć gotowych pasków ciasta kataifi lub bardzo drobno poszatkować ciasto filo – powinno mieć formę nitek.
Czekoladę pokrusz i rozpuść z jedną łyżką masła w kuchence mikrofalowej, podgrzewając ją w 20-sekundach odstępach.
Foremkę na czekoladę posmaruj czekoladą, rozprowadzając ją równomiernie po dnie i brzegach. Włóż foremkę do lodówki do stężenia, a pozostałą czekoladę trzymaj w cieple.
Pozostałe dwie łyżki masła rozpuść na patelni. Dodaj posiekane ciasto i smaż je przez kilka minut na małym ogniu, do uzyskania złotego koloru. Wyłącz ogień i dołóż pastę tahini oraz masło pistacjowe. Wymieszaj do połączenia.
Nadzienie przełóż do foremki na czekoladę, wypełniając wszystkie kostki prawie do samej góry. Zalej całość pozostałą czekoladą. Wyrównaj i wstaw do lodówki na ok. 20-30 minut, do całkowitego stężenia.
Dubajską czekoladę wyjmij z foremki i podawaj. Przechowuj ją w lodówce, w szczelnym pojemniku przez maksymalnie 10 dni.