Smaczny pomysł na "Dyniowe kluski z parmezanem"
Dyniowe kluski z parmezanem
Składniki
- na 4 porcje
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 60 dag dyni
- jajko
- 20 dag mąki
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanych ziół (bazylia lub szałwia)
Składniki
- na 4 porcje
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 60 dag dyni
- jajko
- 20 dag mąki
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanych ziół (bazylia lub szałwia)

Etapy przygotowania
Kawałki dyni upiecz w piekarniku (przepis poniżej). Schłodzony miąższ włóż do misy i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, mąkę, 4 łyżki parmezanu, sól i pieprz. Całość wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto.
Dłońmi rozwałkuj z ciasta dwa wałeczki o długości ok. 40 cm. Każdy z nich pokrój na 16 części jednakowej wielkości i uformuj z nich kluski. Widelcem wyciśnij na nich niewielkie wgłębienia.
Zagotuj wodę i lekko ją posól. Delikatnie wkładaj gnocchi do wrzątku i gotuj. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 3 minuty. Następnie wyjmij i odcedź.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj posiekane zioła i szybko podsmaż. Wrzuć gnocchi, podsmaż je i dopraw solą i pieprzem.
Nakładaj na talerze, posyp pozostawionym parmezanem i podawaj.
kroki do... przygotowania dyni
Dynię oczyść, umyj, osusz i odetnij końcówki. Następnie przekrój ją na pół. Łyżką wydrąż miękki miąższ. Pestki upraż na patelni, a pozostały miąższ wyrzuć. Resztę dyni pokrój na około 3-centymetrowe plastry.
Pokrojoną dynię obierz ze skórki. Każdy plaster posmaruj oliwą z oliwek. Oliwę możesz wymieszać z przyprawami (np. curry, cumin) i z odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku. Otrzymasz wtedy aromatyczną bazę, którą wykorzystasz do klusek.
Brytfannę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem roślinnym. Ułóż na niej kawałki dyni, posyp odrobiną soli (możesz ułożyć papryczki chili). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 70 minut w temperaturze 160° C. Następnie poczekaj, aż dynia wystygnie.Źródło: Na żywo
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318


Składniki
- na 4 porcje
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 60 dag dyni
- jajko
- 20 dag mąki
- 5 łyżek startego parmezanu
- sól
- czarny pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki posiekanych ziół (bazylia lub szałwia)
Kawałki dyni upiecz w piekarniku (przepis poniżej). Schłodzony miąższ włóż do misy i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, mąkę, 4 łyżki parmezanu, sól i pieprz. Całość wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto.
Dłońmi rozwałkuj z ciasta dwa wałeczki o długości ok. 40 cm. Każdy z nich pokrój na 16 części jednakowej wielkości i uformuj z nich kluski. Widelcem wyciśnij na nich niewielkie wgłębienia.
Zagotuj wodę i lekko ją posól. Delikatnie wkładaj gnocchi do wrzątku i gotuj. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj je jeszcze przez 3 minuty. Następnie wyjmij i odcedź.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Dodaj posiekane zioła i szybko podsmaż. Wrzuć gnocchi, podsmaż je i dopraw solą i pieprzem.
Nakładaj na talerze, posyp pozostawionym parmezanem i podawaj.
kroki do... przygotowania dyni
Dynię oczyść, umyj, osusz i odetnij końcówki. Następnie przekrój ją na pół. Łyżką wydrąż miękki miąższ. Pestki upraż na patelni, a pozostały miąższ wyrzuć. Resztę dyni pokrój na około 3-centymetrowe plastry.
Pokrojoną dynię obierz ze skórki. Każdy plaster posmaruj oliwą z oliwek. Oliwę możesz wymieszać z przyprawami (np. curry, cumin) i z odrobiną przeciśniętego przez praskę czosnku. Otrzymasz wtedy aromatyczną bazę, którą wykorzystasz do klusek.
Brytfannę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem roślinnym. Ułóż na niej kawałki dyni, posyp odrobiną soli (możesz ułożyć papryczki chili). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 70 minut w temperaturze 160° C. Następnie poczekaj, aż dynia wystygnie.Źródło: Na żywo