Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fasolowa z burakami"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2765
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 739
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 87
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2765
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1289
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 739
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 87
Składniki
Fasolkę włóż do miski, zalej wodą i odstaw na 8-12 godzin do napęcznienia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie odlej wodę, a fasolkę przełóż do garnka. Zalej świeżą wodą. Gotuj bez dodatku soli do miękkości. Odcedź.
Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Włóż je do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wlej ocet, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Ogórki osącz z zalewy. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę. Obierz cebulę, poszatkuj. W misce połącz fasolkę, buraki, ogórki oraz cebulę, wymieszaj.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Olej wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny. Czosnek utrzyj ze sporą szczyptą soli. Połącz z olejem. Powstały sos dopraw do smaku pieprzem i cukrem, polej sałatkę, wymieszaj.
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,30 zł.
Sałatkę przygotujesz zaledwie w 15 minut, jeśli użyjesz gotowanych, sprzedawanych w foliowych woreczkach buraków oraz fasolki z puszki. Możesz także użyć warzyw z robionego na obiad barszczu.
. Pożywną sałatkę fasolową możesz podać z sosem ze śmietany lub majonezu.Źródło: Świat kobiety