Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne, kruche chrusty w różnych kształtach smakują przez cały rok.
miska, nóż, garnek do smażenia,
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101244
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5781
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101244
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5781
Składniki
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto, początkowo w misce. Gdy ciasto będzie elastyczne wyrabianie kończymy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek z którego będziemy wycinać prostokąty 15 cm x 4 cm, możemy również wycinać inne kształty, gwiazdy, serca itd. Środki prostokątów przecinamy wzdłuż 5-6 cm, przekładamy pasek ciasta przez przecięcie i lekko naciągamy by z przełożonego paska ciasta wyszedł faworek. Tak zrobione faworki układamy na stolnicy, w między czasie nagrzewamy w garnczku olej do smażenia faworków. Gdy olej będzie gorący smażymy po 3-4 sztuki na złoty kolor. Usmażone na złoty kolor faworki wykładamy na ręczniczki papierowe w celu osączenia ich z oleju. Osączone faworki układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!!