Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche faworki Ewy Wachowicz to znakomite słodkie przysmaki, które możesz przygotować nie tylko w okresie karnawału. Świetnie smakują obficie posypane cukrem pudrem. Mają genialną chrupiącą konsystencję, co jest zasługą przygotowania przez doświadczoną Ewę Wachowicz. Przepis na faworki pochodzi z 51. odcinka programu "Ewa gotuje".
Ewa Wachowicz to postać, której nikomu w Polsce nie trzeba przedstawiać. Od lat jest cenioną autorką programów kulinarnych i książek z przepisami. Jej receptury słyną z tego, że są sprawdzone, tradycyjne, ale zawsze mają w sobie coś wyjątkowego. Nie inaczej jest z tym przepisem na faworki – są chrupiące, lekkie i delikatne. Swoim smakiem przywołują dzieciństwo i beztroskie dni. Do ich przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych składników. Wystarczy ci mąka pszenna, jajka, cukier, masło, mleko i spirytus. Nie zapomnij też o smalcu do smażenia.
Przepis na faworki Ewy Wachowicz jest gwarancją udanych wypieków. Oprócz widocznych bąbelków powietrza w cieście nie wyczujesz w nich nadmiaru tłuszczu. Oczywiście warto je odsączyć po smażeniu, ale ciasto nie chłonie aż tak smalcu. Dzięki temu zarówno smak, jak i konsystencja, przypadnie ci do gustu. Dla miłośników takich domowych słodkości polecamy też przygotować faworki według starego przepisu.
Sekretem idealnych, lekkich i pełnych charakterystycznych bąbelków faworków Ewy Wachowicz jest odpowiednio przygotowane ciasto. Potrzebuje czasu i energicznego wyrabiania, aby było elastyczne i wypełniło się powietrzem. Składniki na ciasto po wstępnym wymieszaniu powinny być długo i energicznie zagniatane aż stanie się gładkie i sprężyste. Najczęściej zajmuje to około 10-15 minut. Im dokładniej to zrobisz, tym ciasto na faworki Ewy Wachowicz będzie później lepiej pracować podczas smażenia.
Klasyczna babcina metoda polega na wielokrotnym uderzaniu ciasta wałkiem (lub tłuczeniem go o stolnicę). Dzięki temu wtłaczasz w nie jeszcze więcej powietrza. Możesz wykorzystać ten trik. Uformuj kulę, spłaszcz ją lekko i uderzaj wałkiem kilkadziesiąt razy, obracając ciasto co jakiś czas.
Po intensywnym wyrabianiu ciasto powinno odpocząć przez co najmniej 20 minut, najlepiej pod przykryciem z miski lub folii spożywczej. Dzięki temu gluten się rozluźni, a całość lepiej się będzie wałkować. Gotowe ciasto na faworki Ewy Wachowicz powinno być elastyczne, gładkie i miękkie, ale nie klejące.
To wcale nie przypadek, że w przepisie na faworki Ewy Wachowicz pojawia się spirytus. Nie jest on popularnym składnikiem deserów, ale w tym przypadku alkohol pełni bardzo ważną rolę i odpowiada za to, że faworki są lekkie, chrupiące i prawie wcale nie nasiąkają tłuszczem podczas smażenia. To dlatego, że alkohol paruje znacznie szybciej niż woda, dlatego w czasie smażenia pomaga tworzyć wewnątrz faworków drobne pęcherzyki powietrza. Dzięki temu ciasto staje się bardziej napowietrzone i kruche, a gotowe faworki wspaniale rozwarstwiają się i mają charakterystyczne bąbelki na powierzchni.
Spirytus czy inny mocny alkohol (np. czysta wódka) ogranicza wnikanie gorącego tłuszczu w strukturę ciasta w trakcie smażenia. Dzięki temu faworki według przepisu Ewy Wachowicz są lekkie, kruche i nie pozostawiają nieprzyjemnego posmaku tłuszczu w ustach.
Co ważne, spirytus w ogóle nie wpływa na smak gotowych faworków, bo całkowicie wyparowuje w trakcie smażenia.
Po odpoczynku ciasto na faworki Ewy Wachowicz jest elastyczne i dobrze się rozciąga. Podsyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj placek na grubość ok. 1-2 mm. Im faworki będą cieńsze, tym staną się bardziej kruche po usmażeniu. Użyj ostrego noża lub radełka do ciasta, aby wyciąć paski o szerokości ok. 3 cm, a następnie podziel je na romby długości około 12-15 cm. Dzięki radełku brzegi będą lekko karbowane i bardzo dekoracyjne. W środku każdego rombu zrób krótkie nacięcie (ok. 3 cm). To przez nie przełożysz końcówkę ciasta, tworząc charakterystyczny kształt słodkich przekąsek.
Jeśli ciasto zaczyna się kurczyć i trudno je cienko rozwałkować, odstaw je jeszcze na kilka minut przykryte ściereczką. Nie podsypuj też zbyt dużo mąki. Nadmiar może przypalać się w tłuszczu i sprawić, że faworki będą mniej delikatne.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4120
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29439
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18886
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 802
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4120
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29439
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18886
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 802
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, wbijamy 4 całe jajka, dodajemy żółtka. Składniki siekamy nożem.
Mleko i masło przelewamy do rondelka i podgrzewamy.
Ciepłe składniki przelewamy do miski. Dodajemy spirytus. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy miską i odstawiamy na około 20 minut, żeby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Obie części przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy je na cieniutkie placki.
Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski o szerokości około 3 cm. Każdy z pasków następnie dzielimy na romby o boku około 15 cm. W każdym rombie robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden kawałek ciasta.
W garnku rozpuszczamy smalec. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ewa Wachowicz uważa, że faworki na smalcu wychodzą najsmaczniejsze. Ma on bowiem ma najwyższą temperaturę smażenia, przez co faworki szybko nabierają złocistego koloru i nie nasiąkają tłuszczem. Do przewracania faworków Ewa używa najczęściej patyczków do szaszłyków lub widelca.
Usmażone faworki wyciągamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
Przed podaniem faworki oprószamy cukrem pudrem.