Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki na maśle są zdecydowanie delikatniejsze, niż te tradycyjnie kruche. Przepis praktycznie niczym innym się nie różni poza dodatkiem miękkiego masła i tym, że ciasto leżakuje w temperaturze pokojowej i nie jest chłodzone. Przez co dużo łatwiej się je wałkuje, a po usmażeniu pozostają bardzo delikatne i mocno napowietrzone poprzez ” bicie ” ciasta. Jeśli wolisz mniej kruche faworki, ten przepis jest zdecydowanie dla Ciebie. Mój mały był zachwycony, wręcz pochłaniał jednego za drugim !
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 138
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 147
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 138
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 147
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotowanie Mąkę, cukier puder przesiewamy na blat i mieszamy ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, jajko i siekamy z grubsza. Ciasto zagniatamy do momentu połączenia składników, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniatamy ciasto na przemian bijąc o blat lub uderzając wałkiem, powinno mieć konsystencję gładką i elastyczną. Im dłużej ciasto będzie ” bite ” tym więcej wtłoczymy w nie powietrza, dzięki temu podczas smażenia pojawią się charakterystyczne pęcherzyki. Ciasto przekładamy do szklanej miski i owijamy folią spożywczą, po czym odstawiamy na 40 minut, powinno leżakować w temperaturze pokojowej. Ciasto dzielimy na parę części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ( im cieniej wałkowane ciasto to bardziej kruche otrzymamy chrusty ). Z ciasta wycinamy radełkiem paski o szerokości 3 cm, a długości 6-10 cm. W każdym pasku po środku nacinamy faworka, jeden koniec przeciągamy przez dziurę i lekko formujemy kształt kokardy. Faworki smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym oleju. Chrusty układamy na ręczniku papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone chrusty oprószyć cukrem pudrem. Smacznego,