Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Flan to tradycyjny hiszpański deser, który przypomina francuski crème brulée. W przypadku tego drugiego nieodłącznym elementem jest chrupiąca skorupka ze skarmelizowanego cukru. Flan zaś oblany jest karmelowym sosem. Przygotowanie tego deseru jest bardzo proste i wymaga jedynie 4 składników. W odróżnieniu od francuskiego wariantu nie potrzebujesz specjalnej opalarki do karmelizacji cukru.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 487
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16722
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 414
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 487
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16722
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 414
Składniki
Przygotuj 6 ramekinów o pojemności około 200 ml oraz naczynie żaroodporne, w którym możesz je umieścić w kąpieli wodnej.
Podgrzej 200 g cukru w rondelku na palniku o średniej mocy. Uważaj, by się nie przypalił. Gdy cukier się skarmelizuje (stanie się przy tym płynny), rozlej go równomiernie do ramekinów.
Połącz jajka (o temperaturze pokojowej) z resztą cukru i utrzyj na puszystą masę. Wymieszaj ją dokładnie z mlekiem (także w temperaturze pokojowej) i ekstraktem waniliowym. Przelej do ramekinów.
Owiń wypełnione ramekiny folią aluminiową. Wstaw do naczynia żaroodpornego i ostrożnie napełnij je wrzącą wodą – mniej więcej do połowy wysokości foremek. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 150°C. Zapiekaj przez około 50 minut – do czasu, aż flan uzyska zwartą konsystencję. Jeśli nie masz pewności, czy jest już gotowy, zmierz jego wewnętrzną temperaturę termometrem gastronomicznym – powinna wynosić około 80 °C.
Gotowy flan odstaw do wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wyjmij flan z ramekinów (oddziel nożem od foremek) i ułóż na talerzach do góry dnem. Podawaj od razu. Możesz udekorować deser np. świeżymi malinami albo listkami mięty.