Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuskie ciasteczka"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki ok. 2,70 zł.
Wartość odżywcza sztuki 260 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 14 g/Węglowodany 27 g.
Mleko zagotowujemy z miąższem wanilii, studzimy. 2 żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy mleko i mąkę kukurydzianą, mieszamy, aby masa lekko zgęstniała.
Z płatów ciasta francuskiego wycinamy kwadraty. Na każdym rozsmarowujemy masę mleczno-jajeczną. W dwóch rogach układamy obrane ze skórki połówki brzoskwiń. Dwa przeciwległe rogi kwadratu łączymy, aby nie zakrywały owoców. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy ok. 20 minut w 200oC.
Ostudzone ciastka możemy posypać cukrem pudrem.Źródło: Rewia