Do góry

Desery Przepis na:

Francuskie mini serniczki z jabłkowymi różyczkami

Francuskie mini serniczki z jabłkowymi różyczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4774

Dodano:

Odsłon: 3820

Szybkie, proste i efektowne cynamonowe mini serniczki w cieście francuskim z różyczkami jabłkowymi. Urzekają nie tylko wyglądem, ale i smakiem :)

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (275 g)
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości 2-3 mm. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i delikatnie wrzucamy do niego plasterki jabłek. Gotujemy ok.3-5 min aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyciągamy i suszymy na ręczniku papierowym.

  2. Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi natłuszczoną formę do muffinek.

  3. Składniki na masę serową dokładnie ze sobą mieszamy.

  4. Do przygotowanych koszyczków z ciasta francuskiego nakładamy po 1 łyżce masy serowej.

  5. Plasterki jabłek układamy w rzędzie po 6 sztuk tak, aby zachodziły na siebie w połowie i delikatnie zwijamy w różyczkę zaczynając od plasterka, którego widać połowę.

  6. Gotowe różyczki wkładamy do masy serowej lekko wciskając. Płatki różyczek delikatnie rozchylamy. Tak przygotowane serniczki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach. Jak lekko przestygną wyciągamy z formy, aby się nie przykleiły, ponieważ wtedy przy wyjmowaniu ciasto francuskie może się pokruszyć. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń