Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 5046
Dodano: 27.08.2018
Odsłon: 3916
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości 2-3 mm. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i delikatnie wrzucamy do niego plasterki jabłek. Gotujemy ok.3-5 min aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyciągamy i suszymy na ręczniku papierowym.
Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi natłuszczoną formę do muffinek.
Składniki na masę serową dokładnie ze sobą mieszamy.
Do przygotowanych koszyczków z ciasta francuskiego nakładamy po 1 łyżce masy serowej.
Plasterki jabłek układamy w rzędzie po 6 sztuk tak, aby zachodziły na siebie w połowie i delikatnie zwijamy w różyczkę zaczynając od plasterka, którego widać połowę.
Gotowe różyczki wkładamy do masy serowej lekko wciskając. Płatki różyczek delikatnie rozchylamy. Tak przygotowane serniczki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach. Jak lekko przestygną wyciągamy z formy, aby się nie przykleiły, ponieważ wtedy przy wyjmowaniu ciasto francuskie może się pokruszyć. Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

gochna55 13 września 2018Zgłoś do usunięcia
Cudo. Aż się chce zjeść. :) :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagodzianka17 27 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
urocze :)0 Kto głosował? | Odpowiedz