Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie polano"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3304
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 105
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij, powoli dosypując cukier. Kiedy piana będzie sztywna, domieszaj żółtka. Mąkę pszenną przesiej z kakao i proszkiem. Połącz z mąką ziemniaczaną. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką.
Płaską blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 15 minut.
Wyjmij, przełóż na ściereczkę (wcześniej możesz biszkopt posypać cukrem, by ciasto do niej nie przywarło). Usuń pergamin, a biszkopt wraz ze ściereczką ciasno zwiń. Odłóż do wystudzenia.
Krem: obie czekolady połam na kawałki. Stop w osobnych garnkach. Wystudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Dołóż kolejno żółtka i wlej rum. Dobrze utrzyj mikserem. Masę rozdziel, do jednej części dodaj białą a do drugiej – ciemną czekoladę. Obie masy utrzyj na gładkie kremy.
Ostudzony biszkopt rozwiń. Posmaruj go białym kremem. Ponownie zwiń. Rulon posmaruj ciemnym kremem i zrób wzorek przypominający korę drzewa. Roladę włóż na godzinę do lodówki. Potem odetnij po grubym plastrze ciasta z obu końców rolady.
Przyklej je po obu stronach rulonu, tak by przypominały konar drzewa. Schładzaj jeszcze przez godzinę.Źródło: Tina