Do góry

Desery Przepis na:

Galette - Rustykalna tarta z rabarbarem

Galette - Rustykalna tarta z rabarbarem

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4727

Dodano:

Odsłon: 3901

Szybka i banalnie prosta w wykonaniu tarta z rabarbarem. Do jej pieczenia nie potrzebna jest żadna specjalna foremka :)

Składniki

  • 175 g mąki (1 szklanka i 1 łyżka)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 1 jajko
  • 600 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru brązowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki o długości ok. 1 cm. Mieszamy z brązowym cukrem i odstawiamy na godzinę, aby puścił sok, który później odlewamy. Mąkę, zimne masło, cukier puder i łyżkę wody zagniatamy na jednolite ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut (możemy sobie pomóc malakserem). Po tym czasie rozwałkowujemy cienko na papierze do pieczenia na placek o średnicy ok. 35 cm (nie musi być idealnie równe). Żółtko oddzielamy od białka i smarujemy nim środek placka a następnie wykładamy odsączony rabarbar zostawiając po ok. 5 cm pustego brzegu na około. Wolny brzeg ciasta zawijamy do środka tworząc nierównomierną tartę. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Tak przygotowane ciasto razem z papierem do pieczenia przenosimy na dużą blaszkę od piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach do uzyskania złotego koloru. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 19 lipca 2016 Świetne ciasto! Przepis spodobał nam się tak bardzo, że zamieściliśmy go w naszym zestawieniu najlepszych, letnich ciast. https://smaker.pl/newsy-16-przepisow-na-pyszne-letnie-ciasta,1899218,a,.html

Wielkie dzięki za jego dodanie :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń