Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęś faszerowana suszonymi owocami podawana z pyzami ziemniaczanymi"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 881
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 812
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 279
Składniki
Przygotuj farsz: suszone owoce zalej gorącą wodą (chyba że są z kompotu). Odcedź, pokrój na kawałki. Majeranek opłucz osuszyć, oderwij listki i posiekaj je. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój na kawałki.
Obierz 2 cebule i posiekaj je. Wymieszaj wszystkie w miseczce. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Umyj i osusz gęś. Tuszkę natrzyj w środku i na zewnątrz solą oraz pieprzem, napełnij farszem. Zepnij tuszkę wykałaczkami i obwiąż bawełnianą nitką.
Zwiąż nóżki, skrzydełka zawiń pod spód i także zwiąż. Ułóż gęś na kratce w piekarniku. Warzywa z włoszczyzny obierz, opłucz, pokrój na duże kawałki.
Obierz 1 cebulę, pokrój w łódeczki i wymieszaj z pokrojoną włoszczyzną. Jarzyny rozsyp na blasze. Polej je szklanką wody. Blachę wsuń tuż pod kratkę z gęsią. Piecz 4–4,5 godziny.
Około 45 minut przed końcem pieczenia wymieszaj 100 ml wody z łyżką soli. Co 15 minut smaruj gęś solanką.
Gdy gęś się piecze, zrób pyzy: surowe ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij masę przez gazę lub gęste sitko. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i połącz je z utartymi. Dodaj skrobię, posól do smaku. Na koniec wbij jajka i zagnieć ciasto.
Formuj z niego kulki, obtocz każdą w mące i pośrodku wgnieć dołek, będzie się w nim zbierał sos. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Partiami wrzucaj pyzy do wrzątku, nie powinno ich być zbyt dużo, by się nie pozlepiały. Gotuj kilka minut. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmuj je łyżką cedzakową i pozostaw na sitku do odsączenia.
Sos drobiowy: ok. 30 minut przed końcem pieczenia gęsi wyjmij blachę z warzywami. Pod gęś wsuń drugą, czystą blachę. Warzywa wraz z wywarem przecedź przez sitko, odstaw wywar do przestygnięcia i usuń z niego tłuszcz.
Blachę opłucz odrobiną wody, wlej ją do sosu. Dolej sok jabłkowy i tyle wody, by było ok. 0,5 litra sosu. Zagotuj go i zagęść łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżkami wody. Gotuj jeszcze 2 minuty, ciągle mieszając. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Sos żurawinowy: nektar żurawinowy i żurawinę gotuj bez przykrycia 5 minut. Przypraw solą i 2 łyżkami cukru. Zagęść pozostałą mąką ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody. Gotuj jeszcze 2 minuty, mieszając. Następnie dolej 150 ml przygotowanego sosu drobiowego.
Gęś wyjmij z piekarnika, podziel na porcje. Podawaj z pyzami i sosami (jeśli pyzy zrobiłaś dzień wcześniej, możesz pokroić je w plastry i podsmażyć). Dobrym dodatkiem do gęsi jest kiszona czerwona kapusta.Źródło: Twój Styl