Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gołąbki mięsno-ryżowe"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ryż ugotuj na półtwardo, a bułkę namocz w mleku. Gdy nasiąknie, odciśnij ją i zgnieć widelcem.
Z kapusty usuń wierzchnie liście, resztę delikatnie oderwij i sparz we wrzątku. Po schłodzeniu zetnij grubą, środkową żyłkę.
Ryż wymieszaj z mięsem mielonym, rozgniecioną bułką i jajkiem. Masę dopraw solą oraz pieprzem, nałóż na liście kapusty i dokładnie zwiń. Włóż gołąbki do garnka z grubym dnem, zalej je wrzącą wodą i gotuj pod przykryciem około 50 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Litr wody doprowadź do wrzenia, wrzuć kostkę rosołową i dodaj koncentrat pomidorowy. Na patelni podsmaż mąkę z masłem, po czym połącz z sosem. Podgrzewaj do czasu, aż zgęstnieje. Wtedy dolej go do garnka z gołąbkami.
Danie podawaj np. z ziemniakami i czerwoną kapustą.Źródło: Kurier TV