Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gołąbki z pęczaku i grzybów"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2736
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 75
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2736
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1261
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 722
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 75
Składniki
Ugotuj w lekko osolonych 2 l wody grzyby, które moczyły się przez całą noc. Następnie odcedź, ale wywar zachowaj. Zalej pęczak 5 szklankami wywaru z grzybów i gotuj do miękkości na malutkim ogniu.
Usuń głąb z kapusty i włóż go do wielkiego gara pełnego wrzącej, osolonej wody. Gotuj przez 10 minut. Następnie oddziel od siebie liście kapusty np. za pomocą dwóch drewnianych łyżek, odrywając liść po liściu. Z liści odetnij twarde zgrubienia.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. Następnie pokrój grzyby. Do przestudzonego pęczaku (aby jajko się nie ścięło) dodaj cebulę, grzyby, jajka. Dopraw dobrze solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Napełnij każdy liść farszem i zwiń ciasno.
Na dno szerokiego rondla włóż zewnętrzne, zniszczone liście kapusty i ułóż na nich gołąbki. Zalej je resztą grzybowego wywaru.
Gołąbki powinny być przykryte w 3/4. Jeśli trzeba, dolewaj wody, pilnując, by wywar był słony.
Przykryj rondel i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Możesz też postawić na małym ogniu. Całość duś godzinę.Źródło: Olivia