Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grillowany bakłażan"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4712
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34356
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4712
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34356
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113733
Składniki
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na połówki i wyciśnij sok. Połącz go z 3 łyżkami oliwy oraz sporą szczyptą soli i pieprzu.
Bakłażan umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz, pozostaw ze skórką. Pokrój go w plasterki, oprósz lekko solą i odstaw na kilkanaście minut. Gdy warzywo puści sok, osusz plastry.
Rozgrzej piekarnik z funkcją grilla. Plastry bakłażana smaruj cytrynową oliwą. Opiekaj z dwóch stron po kilka minut. Mozzarellę wyjmij z zalewy, pokrój drobno lub zetrzyj na tarce. Pomidory posiekaj. Wymieszaj z mozzarellą. Zioła opłucz, osusz, oderwij listki. Część odłóż, resztę posiekaj. Wymieszaj mozzarellę, pomidory i zioła.
Na połowie plastrów rozłóż przygotowaną masę, przykryj resztą bakłażanów. Zapiekaj jeszcze 5 min, ozdób resztą ziół.
porcje, czas ok. 30 min; porcja – 200 kcal, cena 3,10 zł.
Domowy opiekacz z funkcją grilla to urządzenie, w którym w kilka minut przygotujesz pyszne danie: hamburgery, kanapki na gorąco, grillowane warzywa, piersi kurczaka, a nawet kotlety schabowe. Dodatkową zaletą opiekacza jest to, że potrawy przyrządza się bez tłuszczu.Źródło: Świat kobiety