Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki w kruchym cieście"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2783
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 763
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2783
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1313
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 763
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Przygotować kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Gruszki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, wydrążyć gniazda nasienne. Rodzynki sparzyć, odsączyć, zalać wódką, wymieszać z orzechami i miodem. Połówki gruszek napełnić nadzieniem, złożyć. Ciasto rozwałkować, pociąć na kwadraty o boku 15 cm. Każdą gruszkę owinąć ciastem, tak, by ogonek wystawał, brzegi dokładnie skleić.
Ciasto ponakłuwać. Białko lekko ubić. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć gruszki, każdą posmarować białkiem. Piec ok. 20 minut na złoty kolor.
W ten sam sposób można przygotować śliwki, w każdą wkładając namoczonego wcześniej migdała bez skórki.Źródło: Twoje Imperium