Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gruszkowa fantazja"
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 211
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 158
Najlepsze i ulubione śledzie w mojej rodzinie. Polecam.
Odsłon: 211
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 158
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.
Mak zalewamy wodą, dodajemy śmietanę i cukier waniliowy, gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, często mieszając. Zostawiamy do przestudzenia.
Mąkę siekamy ze schłodzonym masłem, dodajemy 100 g cukru, szczyptę soli, jajko, łyżkę zimnej wody i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Wykładamy nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej mąką prostokątnej blachy. Ciasto nakłuwamy na całej powierzchni widelcem.
Gruszki obieramy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je od góry w kilku miejscach i skrapiamy sokiem z cytryny.
Pozostałe jajka ucieramy na puch z resztą cukru, łączymy z przestudzonym makiem i kaszą manną, mieszamy. Masę przekładamy do blachy i dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni ciasta. Układamy gruszki, lekko dociskając, aby owoce do połowy zanurzyły się w masie. Pieczemy w nagrzanym do 200oC piekarniku ok. 45 minut.
Wartość odżywcza porcji 290 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 32 g.Źródło: Rewia