Do góry

Desery Przepis na:

Jabłecznik z budyniem malinowym

Jabłecznik z budyniem malinowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 1123

Dodano:

Odsłon: 185

Jabłecznik z budyniem jest delikatny, wilgotny i bardzo smaczny

Składniki

  • Ciasto kruche
  • mąka pszenna 2 szkl
  • masło 15 dag
  • cukier puder 10 dag
  • żółtka 2 szt
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • śmietana 1-2 łyżki
  • Biszkopt
  • jajka 3 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • mąka tortowa 2/3 szkl
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • cukier z cynamonem do ciast i deserów 2 łyżeczki
  • Dodatkowo
  • jabłka 1,5-2 kg
  • galaretki cytrynowe 2 szt
  • cukier do smaku
  • mleko 3 szkl
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jabłecznik z budyniem malinowym

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać. Następnie wsypać cukier puder, cukier waniliowy, wlać śmietanę, żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 1/2 godziny. Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w przygotowanej blaszce, włożyć do piekarnika. Piec w temp 180 stopni na jasno złoty kolor. Upieczone ciasto ostudzić. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować. Gorące, rozgotowane jabłka zmiksować, dodać galaretki i dokładnie wymieszać, dosłodzić. Ciepły mus jabłkowy wyłożyć na zimne ciasto, odłożyć do stężenia


  2. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Lekko przestudzony budyń wyłożyć na zimny mus z jabłek.

  3. Biszkopt cynamonowy
    Białka z jajek ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Pod koniec wsypać cukier cynamonowy. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka wymieszane z sokiem z cytryny i olej. Pod koniec wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać do przygotowanej formy wyłożonej pergaminem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15 minut.
    Na budyń ułożyć blat biszkoptu cynamonowego

  4. Ciasto pokroić dokładnie schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń