Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jajka faszerowane szynką i pomidorami"
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 107
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 991
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 107
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 991
Składniki
Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut (nie gotuj jajek dłużej, bo na żółtku pojawi się ciemna, nieapetyczna obwódka). Odcedź, odłóż do wystudzenia.
Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Trochę koperku odłóż do udekorowania jajek. Pomidor umyj, osusz (jeśli chcesz, możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), rozetnij, wyjmij środek z pestkami, miąższ pokrój w drobną kostkę.
Zupełnie zimne jajka obierz ze skorupki. Rozetnij wzdłuż 6 jajek i delikatnie wyjmij żółtka. Pozostałe całe jajka pokrój w kosteczkę. Szynkę drobniutko posiekaj (możesz zastąpić ją inną wędliną, tuńczykiem z puszki bądź wędzoną makrelą; wcześniej rybę dokładnie oczyść z ości oraz rozdrobnij widelcem).
Serek topiony dobrze rozetrzyj łyżką. Utrzyj na gładką masę z żółtkami oraz śmietaną. Do masy domieszaj szynkę, posiekane jajka, pomidor i koperek. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.
Spore porcje farszu nałóż do białek, zapełniając miejsca po żółtkach. Wierzch nafaszerowanych jajek posyp odłożonym koperkiem.
Ustaw je każde osobno w małej miseczce albo na dużym półmisku przykrytym listkami sałaty.
Czas przygotowania: 25 minut. 1 porcja: 195 kcal. Cena porcji: 90 grŹródło: Tina