Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec z truskawkami. Deser na zimno.

Jogurtowiec z truskawkami. Deser na zimno.

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 1893

Dodano:

Odsłon: 7628

Pyszny i łatwy do zrobienia deser jogurtowy. Można go przyrządzić również z innymi owocami. Idealny na letnie gorące dni. Lekki i orzeźwiający.

Składniki

  • 1 KG JOGURTU NATURALNEGO
  • OKOŁO 600 G TRUSKAWEK
  • 100 G HERBATNIKÓW
  • 20 G ŻELATYNY
  • CZUBATA ŁYŻKA CUKRU WANILIOWEGO
  • 4 CZUBATE ŁYŻKI CUKRU PUDRU
  • 100 ML WODY
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jogurtowiec z truskawkami. Deser na zimno.

Przygotowanie

  1. MISKĘ O POJEMNOŚCI 2 L WYŁOŻYĆ FOLIA SPOŻYWCZA. MOŻE BYĆ TO RÓWNIEŻ KEKSÓWKA.

    Z UMYTYCH I OSUSZONYCH TRUSKAWEK OSUNĄĆ SZYPUŁKI I POKROIĆ JE W PLASTERKI. ZEWNĘTRZNE PLASTERKI ODŁOŻYĆ NA BOK, TE BĘDĄ UŻYTE DO ZROBIENIA MASY JOGURTOWEJ, NATOMIAST PLASTERKI ZE ŚRODKOWYCH CZĘŚCI TRUSKAWEK BĘDĄ ŁADNĄ OZDOBĄ WIERZCHNIEJ CZĘŚCI DESERU.

  2. ŻELATYNĘ ZALAĆ WODA I ODSTAWIĆ DO NAPUCHNIĘCIA.

    PRZYGOTOWANA WCZEŚNIEJ MISKĘ, WYŁOŻYĆ PLASTERKAMI TRUSKAWEK. PATRZ FILM. NASTĘPNIE MISKĘ WŁOŻYĆ DO LODÓWKI I PRZYGOTOWAĆ MASĘ JOGURTOWA.

    NAPUCHNIĘTĄ ŻELATYNĘ PRZEŁOŻYĆ DO GARNUSZKA I ROZPUŚCIĆ NA MAŁYM GRZANIU. UWAGA! ŻELATYNY NIE MOŻNA ZAGOTOWAĆ. ROZPUSZCZONA ŻELATYNĘ PRZESTUDZIĆ.

  3. JOGURT DOBRZE WYMIESZAĆ MIKSEREM, WRAZ Z CUKRAMI. DO SCHŁODZONEJ ŻELATYNY DODAĆ OKOŁO CZTERECH ŁYŻEK JOGURTU I DOBRZE CAŁOŚĆ WYMIESZAĆ. WYMIESZANE SKŁADNIKI DODAĆ DO JOGURTU I SZYBKO, CAŁY CZAS MIESZAJĄC POŁĄCZYĆ ZE SOBA.

    CZEŚĆ GOTOWEJ MASY JOGURTOWEJ WYLAĆ NA DNO, WYŁOŻONEJ TRUSKAWKAMI MISKI. MASE WYLEWAMY TAK DO 1/3 WYSOKOŚCI MISKI. NASTĘPNIE NA MASĘ JOGURTOWĄ WYŁOŻYĆ WARSTWĘ HERBATNIKÓW.

    NA HERBATNIKI PONOWNIE WYLAĆ MASĘ JOGURTOWA, A NIĄ WYŁOŻYĆ POKROJONE WCZEŚNIEJ TRUSKAWKI.

  4. NA TRUSKAWKI WYLAĆ POZOSTAŁA CZEŚĆ MASY JOGURTOWEJ, A NA NIEJ WYŁOŻYĆ HERBATNIKI.

    TAK PRZYGOTOWANY DESER WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA MINIMUM 3 GODZINY, A NAJLEPIEJ NA NOC.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń