Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kakaowe ciasto z wiśniówką"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 359
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 359
Składniki
Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Wmieszaj płatki owsiane i mąkę z proszkiem do pieczenia oraz likier. Z białek ubij sztywną pianę i razem z kakao i czekoladą wmieszaj do ciasta.
W natłuszczonej i wysypanej mąką blasze rozsmaruj ciasto. Piecz w 180°C ok. 25 min.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i kakao na gładki krem. Rozsmaruj go na wystudzonym cieście i wstaw do lodówki do stężenia.
Rozpuść polewę czekoladową i 2/3 rozsmaruj na stężałym kremie. Resztę polewy przełóż do małego rożka papierowego i udekoruj powierzchnię według własnego pomysłu, np. w paseczki lub esy-floresy. Pokrój ciasto na porcje.
Zamiast wiśniówki do takiego ciemnego ciasta można dodać niezawodny rum. Świetnie się z nim komponuje także likier pomarańczowy, czy orzechowy.Źródło: Kobieta i życie