Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kalarepki nadziewane mielonym mięsem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 217
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 791
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 925
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 134
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2820
Składniki
Kalarepki umyj starannie, włóż do garnka i zalej wrzątkiem ze szczyptą soli. Gotuj 5-10 minut, wyjmij, przestudź. Ostrym nożem odetnij „czapeczki”, wydrąż miąższ.
Wymieszaj zmielone mięso z obraną, opłukaną, osuszoną i drobno poszatkowaną cebulą. Wbij do niego jajko i dodaj łyżkę bułki tartej. Koperek opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij ogonki. Kilka gałązek odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Do każdej kalarepki wsyp szczyptę cukru i porcję kopru. Mięso dopraw solą, pieprzem i przyprawą do zup, napełnij kalarepki. Umieść je w naczyniu żaroodpornym, podlej 4 łyżkami wody. Piecz pół godziny w temperaturze 180 st.
W tym czasie obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki (ok. 20 minut). Odcedź, rozłóż na talerze. Obok ustaw nadziewane kalarepki, przykryj je odkrojonymi wcześniej „czapeczkami” i udekoruj danie świeżym koperkiem.
Czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 4 zł.
Zetrzyj na tarce 2-3 kalarepki, dodaj 1-2 obrane i drobno posiekane ogórki sałatkowe, poszatkowany pęczek szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku. Surówkę połącz, według uznania, z majonezem lub jogurtem.Źródło: Świat kobiety