Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kalarepki w sosie pieczeniowym"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2748
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 728
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 77
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2748
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1273
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 728
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 77
Składniki
Ryż wrzucić na posolony wrzątek. Gotować ok. 20 minut. Na 4 minuty przed końcem dołożyć groszek.
Kalarepkom odciąć wierzchy (pozostawić małe liście, większe odciąć, kilka posiekać). Gotować ok. 15 minut w posolonym wrzątku. Na 5 minut przed końcem dodać odcięte wierzchy.
Paprykę pokroić kostkę, pomidorki na pół, cebulę obrać i posiekać. Ryż z groszkiem i kalarepki odcedzić. Wywar z kalarep zachować.
Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Dodać cebulę i paprykę. Smażyć 2-3 minuty. Wymieszać z ryżem i pomidorami. Zdjąć z ognia.
Kalarepki wydrążyć, zostawiając warstwę miąższu przy skórce (8 mm). Wydrążone środki pokroić w kostkę. Dodać do mięsa z ryżem i warzywami. Przyprawić solą i pieprzem. Kalarepki napełnić farszem i ustawić w żaroodpornym naczyniu. Odmierzyć 250 ml wywaru z gotowania kalarepek. Zagotować, dodać serek i, mieszając, podgrzewać 2 minuty, aż się rozpuści. Wsypać sos pieczeniowy. Dodać pocięte liście kalarepek, wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Polać nim napełnione farszem kalarepki.
Wstawić do piekarnika (200°C). Piec 25 minut. Na 5 minut przed końcem kalarepki przykryć wierzchami.Źródło: Życie na gorąco