Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zmodyfikowana karpatka o smaku czekoladowo - waniliowym, pyszna jak zawsze ! :)
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2721
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1247
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 715
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 66
Składniki
W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy ciasto i rozsmarowujemy je po całości. UWAGA: Aby ciasto było łatwo rozprowadzić łyżkę maczamy co chwilkę w mocno ciepłej wodzie. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Podczas pieczenia absolutnie nie otwieramy piekarnika, grozi to opadnięciem wybrzuszeń. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy jeszcze na 10 minut, po czym wyjmujemy na blat. Ciasto studzimy i dopiero potem odrywamy od niego papier, przecinamy je na dwa równe płaty. Teraz przygotowujemy budynie. W rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie i kakao (można pomóc sobie mikserem), kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej, budyń będzie mocno gęsty. Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników. Krem czekoladowy rozsmarowujemy na jednym z płatów karpatkowych, wkładamy do lodówki na około 40 minut. W tym czasie zabieramy się za budyń waniliowy. I znowu w rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie, kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej. Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników. Krem waniliowy wykładamy delikatnie na krem czekoladowy.
Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.