Do góry

Desery Przepis na:

karpatka - dwa smaki

karpatka - dwa smaki

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8452

Dodano:

Odsłon: 44053

Zmodyfikowana karpatka o smaku czekoladowo - waniliowym, pyszna jak zawsze ! :)

Składniki

  • ciasto zaparzane: 1 szklanka wody, 0,5 margaryny (125 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej, 5 jaj (M)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem kakaowy: 2 budynie czekoladowe bez cukru ( takie po 40 g)
  • 0,6 litra mleka, 2 płaskie łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru + 1 płaska łyżka, 250 gramów miękkiego masła
  • krem waniliowy: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (takie po 40 g)
  • 0,5 litra mleka, 3/4 szklanki cukru
  • 250 gramów miękkiego masła
  • dodatkowo: cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotowujemy wodę z masłem, dodajemy stopniowo mąkę i na małym ogniu podgrzewamy cały czas mieszając, dopóki masa nie zrobi się szklista i będzie łatwo odchodzić od ścianek rondla, odstawiamy do wystygnięcia.

    Do zimnej masy dodajemy pojedynczo jaja, miksujemy dokładnie ( blenderem), następnie dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy.

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia.
    Na papier wykładamy ciasto i rozsmarowujemy je po całości.

    UWAGA: Aby ciasto było łatwo rozprowadzić łyżkę maczamy co chwilkę w mocno ciepłej wodzie.

    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    UWAGA: Podczas pieczenia absolutnie nie otwieramy piekarnika, grozi to opadnięciem wybrzuszeń. Po wyłączeniu piekarnika ciasto zostawiamy jeszcze na 10 minut, po czym wyjmujemy na blat.

    Ciasto studzimy i dopiero potem odrywamy od niego papier, przecinamy je na dwa równe płaty.


    Teraz przygotowujemy budynie.

    W rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie i kakao (można pomóc sobie mikserem), kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej, budyń będzie mocno gęsty.

    Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników.

    Krem czekoladowy rozsmarowujemy na jednym z płatów karpatkowych, wkładamy do lodówki na około 40 minut.

    W tym czasie zabieramy się za budyń waniliowy.
    I znowu w rondlu podgrzewamy 1 szklankę mleka z cukrem, w drugiej rozprowadzamy budynie, kiedy mleko się zagotuje wlewamy przygotowaną mieszankę i zagotowujemy ponownie, zestawiamy z gazu, schładzamy do temperatury pokojowej.

    Miękkie masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy budyń i ucieramy do połączenia składników.

    Krem waniliowy wykładamy delikatnie na krem czekoladowy.

  2. Przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 05 marca 2015 karpatkę uwielbiamy, może uda mi się kiedyś przemycić z dodatkiem czekoladowego kremu ... bosko wyglada :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 04 marca 2015 Ja robię karpatkę truflową...
Spodnia warstwa to roztopiona gorzka czekolada z rumem i rodzynkami,utarta na puszystą masę z masłem.
Druga tradycyjna... poezja :-)
Czekoladowa musi być równie pyszna.
Przepis wydrukowany ,do wypróbowania na 100%

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 03 marca 2015 Takiej karpatki czekoladowo-waniliowej jeszcze nie jadłam. Skoro Ewa poleca, musi być bardzo smaczne.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń