Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszny deser kawowy. Kawowa panna cotta z kawowym syropem to klasyczny deser w nieco innej odsłonie. Łatwo się go przygotowuje i elegancko prezentować się będzie na Waszym stole.
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 1699
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 910
Smaczny domowy kruchy placek z kwaskowatym nadzieniem winogronowym. Polecam.
Odsłon: 1243
Właściwa nazwa to Boeuf Stroganow;) Prefereuję lżejszą wersję bez mąki i lakt...
Odsłon: 1699
Kurczak faszerowany brokułem i serem to pyszne i efektowne danie, które łączy...
Odsłon: 910
Smaczny domowy kruchy placek z kwaskowatym nadzieniem winogronowym. Polecam.
Odsłon: 1243
Składniki
Kawę rozpuścić we wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 5 minut do zmiękczenia.
Do miski przelać przestudzona kawę, dodać do niej mleko i śmietanę. Całość dobrze wymieszać. Jedna trzecia przygotowanego płynu przelać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu garnek zdjąć z grzania i rozpuścić w gorącym płynie cukier oraz odciśnięte z wody płatki żelatyny . Kiedy cukier i żelatyna się rozpuszcza, zawartość garnka przelać z powrotem do miski z pozostałym płynem i dobrze wymieszać.
Tak przygotowana mieszankę rozlać do salaterek lub kieliszków, zostawiając w nich miejsce na cienka warstwę syropu i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem przygotować syrop: Kawę rozpuścić we wrzątku i zagotować wraz z cukrem. Kawę gotować do momentu aż zgęstnieje i przyjmie formę syropu.
Gotowy syrop przestudzić i polać nim przygotowana wcześniej panna cottę. Smacznego!