Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszny deser kawowy. Kawowa panna cotta z kawowym syropem to klasyczny deser w nieco innej odsłonie. Łatwo się go przygotowuje i elegancko prezentować się będzie na Waszym stole.
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10732
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 214
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 190
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 759
Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...
Odsłon: 10732
Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...
Odsłon: 214
Smaczne, proste do przygotowania, moje dzieci je uwielbiają, szczególnie, że...
Odsłon: 190
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 759
Składniki
Kawę rozpuścić we wrzątku i odstawić do przestygnięcia. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 5 minut do zmiękczenia.
Do miski przelać przestudzona kawę, dodać do niej mleko i śmietanę. Całość dobrze wymieszać. Jedna trzecia przygotowanego płynu przelać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu garnek zdjąć z grzania i rozpuścić w gorącym płynie cukier oraz odciśnięte z wody płatki żelatyny . Kiedy cukier i żelatyna się rozpuszcza, zawartość garnka przelać z powrotem do miski z pozostałym płynem i dobrze wymieszać.
Tak przygotowana mieszankę rozlać do salaterek lub kieliszków, zostawiając w nich miejsce na cienka warstwę syropu i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem przygotować syrop: Kawę rozpuścić we wrzątku i zagotować wraz z cukrem. Kawę gotować do momentu aż zgęstnieje i przyjmie formę syropu.
Gotowy syrop przestudzić i polać nim przygotowana wcześniej panna cottę. Smacznego!