Do góry

Desery Przepis na:

Kawowa panna cotta z kawowym syropem.

Kawowa panna cotta z kawowym syropem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 180 Ocena: 2199

Dodano:

Odsłon: 580

Dzisiaj przepis na pyszny deser kawowy. Kawowa panna cotta z kawowym syropem to klasyczny deser w nieco innej odsłonie. Łatwo się go przygotowuje i elegancko prezentować się będzie na Waszym stole.

Składniki

  • Panna cotta:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wrzątku
  • 2 1/2 listków żelatyny
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 100 ml zimnego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Syrop kawowy:
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wrzątku
  • 1/2 szklanki cukru
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kawowa panna cotta z kawowym syropem.

Przygotowanie

  1. Kawę rozpuścić we wrzątku i odstawić do przestygnięcia.

    Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 5 minut do zmiękczenia.

  2. Do miski przelać przestudzona kawę, dodać do niej mleko i śmietanę. Całość dobrze wymieszać.

    Jedna trzecia przygotowanego płynu przelać do garnka i zagotować. Po zagotowaniu garnek zdjąć z grzania i rozpuścić w gorącym płynie cukier oraz odciśnięte z wody płatki żelatyny .

    Kiedy cukier i żelatyna się rozpuszcza, zawartość garnka przelać z powrotem do miski z pozostałym płynem i dobrze wymieszać.

  3. Tak przygotowana mieszankę rozlać do salaterek lub kieliszków, zostawiając w nich miejsce na cienka warstwę syropu i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

    Przed podaniem przygotować syrop: Kawę rozpuścić we wrzątku i zagotować wraz z cukrem. Kawę gotować do momentu aż zgęstnieje i przyjmie formę syropu.

  4. Gotowy syrop przestudzić i polać nim przygotowana wcześniej panna cottę.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń