Do góry

Desery Przepis na:

Keks czekoladowy

Keks czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Keks czekoladowy"

Składniki

  • 280 g długich cienkich wafelków z kremem czekoladowym albo 400 g białej czekolady
  • 200 g margaryny
  • 4 żółtka
  • 25 g cukru pudru. Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady (albo gotowa polewa czekoladowa)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białą czekoladę drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj margarynę i rozgrzej w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż się rozpuszczą.

  2. Żółtka ubij z cukrem pudrem w kąpieli wodnej na puszystą pianę. Dodaj do kremu czekoladowego i wymieszaj.

  3. Formę wyłóż folią spożywczą, na dnie rozsmaruj małą ilość kremu. Część wafli poukładaj ciasno obok siebie tak, by z boku pozostało 2-3 cm kremu. Wokół wafli nasyp trochę suszonych borówek.

  4. Wszystko to przykryj warstwą kremu i znów układaj wafle i borówki. Powtórz te czynności, aż wyczerpią się wszystkie . Keks wstaw na noc do lodówki do stężenia.

  5. Następnego dnia wyjmij keks z formy. Zdejmij folię. Rozpuść gorzką czekoladę (lub gotową polewę) w kąpieli wodnej i udekoruj ciasto esami-floresami oraz żurawiną.

  6. (bez czasu chłodzenia): 40 minut. Porcja: 321 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń