Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klasyczna rolada makowa"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 745
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 96
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 119
Polecam.
Odsłon: 745
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 96
Składniki
16 porcji • : 40 min • pieczenie: 40 min • 220 kcal/porcja • 2 zł/porcja
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, żółtka, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i przykryj ją ciepłą miską na 30 minut. Morele umyj i zalej na kilka minut gorącą wodą.
Na nadzienie zagotuj mleko z masłem i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na oprószoną mąką ściereczkę. Rozciągnij go delikatnie dłońmi do wymiarów ok. 50 x 60 cm. Rozpuść w rondelku masło i posmaruj jego częścią ciasto. Wyłóż na ciasto masę makową. Posyp pokrojonymi morelami.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zwiń ciasto w rulon, pomagając sobie ściereczką. Przenieś strudel na blachę.
Posmaruj częścią roztopionego masła. Piecz ok. 40 minut, smarując ciasto masłem jeszcze dwukrotnie. Po wyjęciu z piekarnika oprósz gorący strudel cukrem pudrem.
Jak gotować mak do ciasta?
Opłukany mak zalej wrzątkiem (lub gorącym mlekiem) i gotuj ok. 30 minut (aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach). Następnie dobrze osącz na sicie, bo mak nie może być zbyt wilgotny i przynajmniej dwukrotnie zmiel (użyj sitka o najmniejszych oczkach).Źródło: Olivia