Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski serowe z odrobiną pulpy z dyni hokkaido możemy podać jako samodzielne danie z boczkiem, cebulką lub na słodko z masłem i cukrem albo bułką tartą i masełkiem. Możemy też potraktować je jako dodatek do mięs i sosów. Kluski leniwe dyniowe to znakomita propozycja na szybki obiad lub deser dla całej rodziny. Dzisiaj proponujemy kluski na słodko.
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 172
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 409
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1008
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 172
Duża micha sałatki brokułowej z drobnym makaronem, kurczakiem curry i warzywa...
Odsłon: 409
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 32
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1008
Składniki
Robimy najpierw pulpę z dyni hokkaido. Użyjemy do leniwych dynię hokkaido ponieważ ma miąższ bardziej zwarty i wyjątkowy, lekko orzechowy posmak, idealny do klusek na słodko.
Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw. Przekrawamy na cztery części, wydrążamy pestki. Zostawiamy tylko twardy miąższ, który kroimy w kostkę (im drobniejsza, tym szybciej się upruży). Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy dynię. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy dynię do miękkości (około 20 minut), od czasu do czasu mieszamy i podlewamy wodą. Kiedy kawałki dyni rozpadają się pod naciskiem widelca, znaczy że dynia jest miękka i można ją rozbić blenderem na pulpę . Całej pulpy nie zużyjemy do klusek. Możemy pozostałą, jeszcze gorącą przełożyć do wyparzonego słoiczka, zakręcić i po wystudzeniu odłożyć do lodówki.
Do tak przygotowanej pulpy (2 czubate łyżki w zupełności wystarczą) dodajemy ser rozdrobniony widelcem. Całość rozbijamy blenderem na gładką masę.
Gotową masę serowo -dyniową łączymy ze szklanką mąki tortowej, mąką ziemniaczaną, jajkiem, cukrem i szczyptą soli . Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto ma być miękkie, ale zwarte. Jeśli bardzo klei się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki tortowej. Pamiętajmy jednak, że nie możemy jej dać za dużo, aby kluski nie były zbyt twarde po ugotowaniu. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką.
Z ciasta formujemy wałek, który lekko spłaszczamy. Robimy to na blacie lub deseczce posypanej mąką. Następnie kroimy ukośne kluski jak kopytka.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzącej lekko osolonej i posłodzonej wody i gotujemy je około 2 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. Nie gotujemy ich dłużej ponieważ mogą się rozpadać.
Na patelni roztapiamy masło rumienimy bułkę tartą.
Ugotowane kluski przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy masłem z bułką tartą i posypujemy cukrem.
W innej wersji możemy polać leniwe kluski samym masłem i posypać cukrem.
Kluski leniwe dyniowe na słodko gotowe!