Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kokilki z jajkami"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Składniki
Ziemniaki wyszoruj, gotuj we wrzątku 35-40 minut. Odcedź, przestudź. Przekrój wzdłuż. Wydrąż środki. Uważaj, by nie uszkodzić łupinek.
Wydrążone połówki ziemniaków ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Lekko oprósz solą i pieprzem. Do każdej połówki wbij jajko. Ziemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 10 minut.
W tym czasie warzywa umyj, osusz. Papryki oczyść z pestek, pokrój w paseczki, pomidory potnij w kostkę, a sałatę porwij na kawałeczki. Odważ 5 dag wydrążonych ziemniaków. Utrzyj je z musztardą oraz octem. Porcjami domieszaj oliwę.
Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Pokrojone warzywa polej sosem, wymieszaj. Serwuj jako dodatek do ziemniaczanych kokilek z jajkiem. Posyp rzeżuchą.
Z reszty ziemniaków zrób piure, np. z cebulką. ok. 75 min 1 porcja zawiera ok. 470 kcal Ok. 3,20 zł za porcjęŹródło: Tina