Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kolorowa domowa pizza dla dziecka"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4676
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34348
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113732
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4676
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34348
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2047
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113732
Składniki
Przyrządzone w ten sposób drożdżowe blaty możesz obłożyć świeżymi lub osączonymi z kompotu owocami (np. brzoskwiniami). Zamiast sosu do słodkiej pizzy podaj bitą śmietanę, rozpuszczoną czekoladę lub krem z serka waniliowego.
200 ml letniej wody wymieszaj z łyżeczką soli, łyżką oleju, szczyptą cukru i pokruszonymi świeżymi drożdżami. Stopniowo dodawaj mąkę, zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Uformuj z niego kulę, zawiń i odłóż do lodówki na około 15 min. Schłodzone ciasto podziel na 6 części. Każdą rozwałkuj na cienki okrągły placek. Przenieś placki na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz ok. 15 min w 220 st.
Żółty ser pokrój w plasterki. Wędlinę drobno posiekaj. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj ogórek, pokrój w plasterki. Tak samo pokrój osączone oliwki. Oczyszczone marchewki zetrzyj na tarce.
Czas ok. 50 min; porcja – 410 kcal, cena 1,90 zł.
Upieczone blaty obłóż serem i posyp wędliną. Z ogórków oraz oliwek zrób oczy i noski drożdżowych twarzyczek, z pomidorów usta i rumieńce. Obrazek będzie gotowy, gdy obsypiesz pizzę marchewką.Źródło: Świat kobiety