Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowa pianka z galaretek"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 45
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2315
Składniki
Mleko skondensowane włóż na kilka godzin do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażarki (musi być mocno schłodzone). Galaretkę cytrynową, wiśniową i morelową rozpuść w osobnych miseczkach, każdą w 1 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygły. Galaretkę malinową wsyp do miski, wlej 400 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
Foremki lub miseczki posmaruj masłem (jeśli używasz foremek silikonowych nie musisz ich smarować). 1 szklankę mleka skondensowanego wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem przez 2-3 minuty, aż powstanie piana. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową, zmiksuj.
Wlej do foremek, wstaw do lodówki, by masa stężała. Drugą szklankę mleka ubij mikserem przez kilka minut na pianę. Wlej galaretkę wiśniową, zmiksuj.
Przelej do foremek na stężałą piankę cytrynową, schłodź. Ostatnią szklankę mleka również ubij mikserem na pianę. Dodaj galaretkę morelową i jeszcze chwilę miksuj. Wylej na stężałą piankę wiśniową, wstaw do lodówki.
Gdy ostatnia masa dobrze stężeje wylej na nią galaretkę malinową. Foremki wstaw do lodówki na kilka godzin.Źródło: Świat i Ludzie