Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowa pianka z galaretek"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4076
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1795
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113670
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4076
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34244
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1795
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113670
Składniki
Mleko skondensowane włóż na kilka godzin do lodówki lub na 10-15 minut do zamrażarki (musi być mocno schłodzone). Galaretkę cytrynową, wiśniową i morelową rozpuść w osobnych miseczkach, każdą w 1 szklanki wrzącej wody. Odstaw, by wystygły. Galaretkę malinową wsyp do miski, wlej 400 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo, aż się rozpuści.
Foremki lub miseczki posmaruj masłem (jeśli używasz foremek silikonowych nie musisz ich smarować). 1 szklankę mleka skondensowanego wlej do wysokiego naczynia. Ubij mikserem przez 2-3 minuty, aż powstanie piana. Dodaj schłodzoną, ale wciąż płynną galaretkę cytrynową, zmiksuj.
Wlej do foremek, wstaw do lodówki, by masa stężała. Drugą szklankę mleka ubij mikserem przez kilka minut na pianę. Wlej galaretkę wiśniową, zmiksuj.
Przelej do foremek na stężałą piankę cytrynową, schłodź. Ostatnią szklankę mleka również ubij mikserem na pianę. Dodaj galaretkę morelową i jeszcze chwilę miksuj. Wylej na stężałą piankę wiśniową, wstaw do lodówki.
Gdy ostatnia masa dobrze stężeje wylej na nią galaretkę malinową. Foremki wstaw do lodówki na kilka godzin.Źródło: Świat i Ludzie