Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kolorowe makaroniki"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 805
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 143
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2835
Składniki
Zmielone drobno migdały wsyp do miski. Dodaj cukier puder, wymieszaj. 18 dag cukru kryształu wsyp do rondelka. Wlej 50 ml wody. Ugotuj gęsty syrop (na tzw. nitkę).
Białka podziel na pół. Jedną część ubij razem z pozostałym cukrem kryształem (2 dag) na puszystą pianę. Dalej ubijając, stopniowo dolewaj syrop cukrowy. Ubijaj energicznie, aż masa będzie gęsta.
Pozostałe białka również ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodawaj cukier puder z migdałami. Na koniec obydwie masy połącz, wymieszaj. Jeśli chcesz, część piany zabarw na zielono.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj na pokrytą pergaminem blachę małe makaroniki. Odstaw na kilka minut, a następnie piecz 14-15 minut w temperaturze 140 st. Ostudź.
Kremówkę zagrzej z rozciętą wanilią, wrzuć kawałki czekolady, rozpuść. Masę ostudź i ubij. Przekładaj makaroniki.
czas ok. 60 min; porcja – 210 kcal cena 90 grŹródło: Świat kobiety