Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne koperty z twarożkiem i nadziane budyniem i wiśniami. Mięciutkie, wyborne do popołudniowej herbaty.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2878
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421966
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2205
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2878
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421966
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2205
Składniki
Mieszamy żółtka, jajko, twarożek, cukier, cukier waniliowy i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy twarogowej. Ciasto nakrywamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kwadraty, bok o długości około 8 cm. Przygotowujemy budyń. Do zrobienia gęstego budyniu użyjmy mniej mleka niż na opakowaniu. Z reguły jest to pół litra mleka na 1 budyń, więc użyłam do mojego budyniu trochę więcej niż szklanka mleka( około 300 ml.) Zostawiamy do ostygnięcia, mieszamy lub nakrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Na środek każdego kwadratu kładziemy sporą łyżeczkę kremu i 2 czereśnie lub wiśnie. Nakrywamy drugim kwadratem i dociskamy brzegi. Na środku kwadratu( dekielka) robimy nacięcie.
Koperty kładziemy na foremkę wyłożoną papierem i pieczemy około 8- 10 minut na złoto. Jeśli chcecie, można je polukrować glazurą z cukru z odrobiną wody lub soku z cytryny.