Do góry

Desery Przepis na:

Koperty z budyniem i wiśniami

Koperty z budyniem i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3033

Dodano:

Odsłon: 2892

Delikatne koperty z twarożkiem i nadziane budyniem i wiśniami. Mięciutkie, wyborne do popołudniowej herbaty.

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru
  • 150 g twarogu niemieckiego- serek typu domowy
  • szczypta soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 310 g mąki
  • około 150 g gęstego budyniu/ dowolnego kremu o smaku waniliowym
  • wiśnie lub czereśnie z kompotu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mieszamy żółtka, jajko, twarożek, cukier, cukier waniliowy i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy twarogowej. Ciasto nakrywamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

  2. Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kwadraty, bok o długości około 8 cm. Przygotowujemy budyń. Do zrobienia gęstego budyniu użyjmy mniej mleka niż na opakowaniu. Z reguły jest to pół litra mleka na 1 budyń, więc użyłam do mojego budyniu trochę więcej niż szklanka mleka( około 300 ml.) Zostawiamy do ostygnięcia, mieszamy lub nakrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Na środek każdego kwadratu kładziemy sporą łyżeczkę kremu i 2 czereśnie lub wiśnie. Nakrywamy drugim kwadratem i dociskamy brzegi. Na środku kwadratu( dekielka) robimy nacięcie.

  3. Koperty kładziemy na foremkę wyłożoną papierem i pieczemy około 8- 10 minut na złoto. Jeśli chcecie, można je polukrować glazurą z cukru z odrobiną wody lub soku z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 01 stycznia 2018 Budyń...wiśnie...w takich kopertach smakowitych...bajeczka :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń