Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne koperty z twarożkiem i nadziane budyniem i wiśniami. Mięciutkie, wyborne do popołudniowej herbaty.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1033
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 958
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12843
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1033
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 958
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12843
Składniki
Mieszamy żółtka, jajko, twarożek, cukier, cukier waniliowy i sól. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy twarogowej. Ciasto nakrywamy i odstawiamy na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy i wykrajamy kwadraty, bok o długości około 8 cm. Przygotowujemy budyń. Do zrobienia gęstego budyniu użyjmy mniej mleka niż na opakowaniu. Z reguły jest to pół litra mleka na 1 budyń, więc użyłam do mojego budyniu trochę więcej niż szklanka mleka( około 300 ml.) Zostawiamy do ostygnięcia, mieszamy lub nakrywamy folią spożywczą, żeby nie zrobił się kożuch. Na środek każdego kwadratu kładziemy sporą łyżeczkę kremu i 2 czereśnie lub wiśnie. Nakrywamy drugim kwadratem i dociskamy brzegi. Na środku kwadratu( dekielka) robimy nacięcie.
Koperty kładziemy na foremkę wyłożoną papierem i pieczemy około 8- 10 minut na złoto. Jeśli chcecie, można je polukrować glazurą z cukru z odrobiną wody lub soku z cytryny.