Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koperty z jabłkami świetnie nadają się na śniadanie, na piknik, do popołudniowej kawy lub na prowiant w podróż. Jak wszystkie wypieki z ciasta serowo- olejowego, najlepiej smakują tego samego dnia. Są mięciutkie i delikatne.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22643
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14979
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4752
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44838
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22643
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14979
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4752
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44838
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Składniki
Jabłka umyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Pokropić sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, możesz je trochę poddusić z małą ilością wody. Ostudzić i dopiero dalej przerabiać tzn. dodawać do ciasta. Ja używam jabłek surowych.<br /> Do jabłek wsypujemy cynamon, cukier i cukier wanilinowy. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Prostokatną foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wlewamy mleko, olej, dodajemy biały serek i cukier. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do sera z olejem i mlekiem. Ciasto zagniatamy.
Ciasto rozwałkowujemy na duży kwadrat i dzielimy na 12 kwadracików. Jajko rozbijamy. Białkiem smarujemy brzegi każdego kwadracika. Na środek jednej połowki każdego kwadracika kładziemy około łyżki jabłek. Druga połowę nacinamy nożem w poprzek, ostrożnie żeby nie przeciąć brzegów. Składamy razem, a brzegi dociskamy, trochę tak jak przy pierogach. Oczywiście strona ponacinana znajduje się na wierzchu.
Koperty kładziemy na foremce wyłożonej papierem. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy w temperaturze 180- 200 stopni około 20 minut.<br /> Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)<br />