Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne połączenie masy brzoskwiniowej, z delicjami i wiórkami kokosowymi, a także rodzynkami <3
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Orzechy, wiórka, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i odłożyć. Ubić białka na sztywno, dodać cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka, dalej ubijając. Wsypać suche składniki i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą. 2 formy wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na dwie równe części, wyłożyć do foremek i wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut.
Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i zagotować. W osobnej misce zmiksować kolejne 250 ml wody, budynie śmietankowe, żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby cała dotykała budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W misie miksera utrzeć masło na gładki puch, dodawać budyń łyżka po łyżce, cały czas ucierając do gładkiej, bezgrudkowej masy.
Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do wystudzenia. Przełożenie: ciasto - połowa kremu brzoskwiniowego - delicje maczane w kawie z alkoholem - druga połowa masy - blat ciasta - pokrojone brzoskwinie - galaretka