Do góry

Desery Przepis na:

Kora orzechowa

Kora orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 637

Dodano:

Odsłon: 3238

Idealne połączenie masy brzoskwiniowej, z delicjami i wiórkami kokosowymi, a także rodzynkami <3

Składniki

  • 8 białek
  • 200 g cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g orzechów mielonych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • syrop z dużej puszki brzoskwiń o łącznej masie 820 g
  • 5 łyżek cukru
  • 300 ml wody
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 g masła
  • wódka wymieszana z 1/3 szklanki mocno zaparzonej kawy
  • 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
  • pozostałe brzoskwinie z puszki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Orzechy, wiórka, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia wymieszać i odłożyć. Ubić białka na sztywno, dodać cukier. Powinna powstać gęsta, błyszcząca i sztywna piana. Dodać żółtka, dalej ubijając. Wsypać suche składniki i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą.

    2 formy wyłożyć papierem do pieczenia, podzielić ciasto na dwie równe części, wyłożyć do foremek i wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut.

  2. Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody i zagotować. W osobnej misce zmiksować kolejne 250 ml wody, budynie śmietankowe, żółtka i mąkę pszenną. Mieszankę wlać na wrzący syrop brzoskwiniowy i ugotować budyń. Gotowy budyń przełożyć do miseczki i przykryć folią spożywczą, tak aby cała dotykała budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

    W misie miksera utrzeć masło na gładki puch, dodawać budyń łyżka po łyżce, cały czas ucierając do gładkiej, bezgrudkowej masy.

  3. Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, pozostawić do wystudzenia.

    Przełożenie:
    ciasto - połowa kremu brzoskwiniowego - delicje maczane w kawie z alkoholem - druga połowa masy - blat ciasta - pokrojone brzoskwinie - galaretka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 grudnia 2017 Piękne,apetyczne i nawet wiem kto by się na nie rzucił :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 grudnia 2017 Miodzio :), ale ... to za duży kawałek jak na dzisiaj xD Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń