Do góry

Desery Przepis na:

Korzenna gwiazda w czekoladzie

Korzenna gwiazda w czekoladzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Korzenna gwiazda w czekoladzie"

Składniki

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 4 jaja
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • sok z 1/2 cytryny
  • przyprawa do piernika
  • 125 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych migdałów
  • aromat rumowy
  • 200 g mlecznej czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z masłem i cukrem na puszystą, gładką masę.

  2. W rondelku roztapiamy gorzką czekoladę, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę kawy, kilka kropel aromatu rumowego i przyprawę do piernika, mieszamy. Łączymy z utartymi żółtkami.

  3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy. Przekładamy masę czekoladową i wyrabiamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy.

  4. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy w kształcie gwiazdy. Pieczemy 45–50 minut w 200oC. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze 10 minut w formie.

  5. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy gwiazdę. Równomiernie rozprowadzamy czekoladę po całym cieście. Kiedy masa zastygnie, posypujemy górę cukrem pudrem.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń