Do góry

Desery Przepis na:

Kostka piernikowa

Kostka piernikowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 1522

Święta to już prawie przeszłość, a kolejne dopiero za rok, po drodze są jeszcze święta wielkanocne, ale na nie też kilka miesięcy poczekamy, dlatego czas powspominać ciasta:) Oczywiście nie mogło ob

Składniki

  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 100g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • ½ słoiczka z powidłami z czarnej porzeczki i jeżyn
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g mlecznej czekolady
  • szczypta anyżu
  • 1 zapach waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kostka piernikowa

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem,sodą, anyżem i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy przyprawę do piernika, miód i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby powstała jednolitą konsystencję. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko cały czas mieszając i jajka. Masę maślana dodajemy do suchy składników i mikserem miksujemy na gładką masę. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownica i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie nasz piernik kroimy na w pół i przekładamy dżemem. W rondelku roztapiamy obie czekolady. Polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń